Mimarlık Üzerine Okumanız Gereken 10 Kitap Tavsiyesi

Mimarlık Üzerine Okumanız Gereken 10 Kitap Tavsiyesi

Kitaplar, her bir meslek için değerli bir bilgi kaynağıdır- mimarlar için bile. İster mimar ister gelecekteki bir mimarlık öğrencisi olun, ister sadece mimarlık tutkusu olan birileri, kütüphanenize hoş bir katkı sağlayacak olan, seçtiğim mimari 10 kitabı sıraladım.

  1.  NEUFERT Yapı Tasarım Bilgisi- ERNST Neufert

Neufert yapı tasarımı, bir yapı projesinin ilk tasarımı ve planlaması için önemli bir referanstır. Herhangi bir yapı projesinin daha detaylı tasarımı ve planlaması ve çerçeveyi oluşturmak için gereken temel bilgileri sunar. Büyük ölçüde yapı tipine göre düzenlenmiş, tüm ön değerlendirme yelpazesini kapsamaktadır. Ayrıca 6200’den fazla diyagram ile mekânsal gereksinimler hakkında bir mimari verileri sağlar.

Neufert kitabında çoğu çizim boyutlandırılmıştır ve her yapı tipi için planlar, bölümler, saha düzenleri ve tasarım detayları içermektedir. Kapsamlı bir kaynakça ve ayrıntılı bir metrik / emperyal dönüşüm tabloları seti dâhil edilmiştir. İlk kez 1936’da Almanya’da yayınlandığından beri, Her mimarın mutlaka kütüphanesinde bulunması gereken bu kitap, pek çok çeviri aracılığıyla aşamalı olarak revize edilmiş ve güncellenmiştir.

Kitabı gör

2.  Bir Mimarlığa Doğru – LE Corbusier

Yirminci yüzyılda yayınlanan kitaplar arasından dikkatleri üzerine çeken Le Corbusier imzalı bu kitap; mimarları, tarihsel stiller olarak mimarlık düşüncesini bırakmaya ve yerine modern dünyaya gözlerini açmaya çağırdı. Le Corbusier, bu kitabı; aynı anda bir mimar, şehir plancısı, tarihçi, eleştirmen ve kâşif olarak yazdı ve Klasik Yunanistan ve Rönesans Roma’nın görüşlerinin yanında kışkırtıcı bir şekilde yerleştirilen uçakların, arabaların ve okyanus yolcu gemilerinin çarpıcı görüntüleriyle Yeni Bir Mimariye Doğru çizdi. “’Ev yaşamak için bir makinedir (The house is a machine for living in)” gibi sloganları ile kitabına çağdaş yaşamın; mimari, teknoloji ve tarih arasındaki ilişkiyi nasıl gördüğünü yansıttı.

Kitabı gör.

3.  Mimarlık Okulunda Öğrendiğim 101 Şey – Matthew Frederick

Mimar oluşunun yanı sıra yazarlığı ile de ön plana çıkan Matthew Frederick imzalı bu grafik anlatımlı kitap; tasarım, çizim, yaratıcı süreç ve sunumda “Çizgi Nasıl Çizilir” temelinden renk teorisinin karmaşıklığına kadar kısa dersler vermektedir. Mimarlık öğrencilerinin stüdyoda ve ellerinin altında tutmak isteyecekleri bu kitap yalın ve basit anlatımıyla her daim tasarım hakkında fikir ve ilham veren grafiksel anlatımlara sahiptir.

Kitabı gör.

  4.  Mimarlık, Biçim, Mekan ve Düzen – Francis D.K. Ching

Biçim, Mekân ve Düzen, mimari tasarımın temel sözlüğünde referans kitaplardan biri olmuştur. Bu klasik görsel referans, hem öğrencilerin hem de pratik yapan mimarların, yapılı çevrede biçim ve mekânın nasıl sıralandığını inceleyerek mimari tasarımın temel sözlüğünü anlamalarına yardımcı olur. Profesör Ching, titiz çizimini kullanarak, mimarlığın temel unsurları ile çağlar boyunca süre gelen kültürel sınırlar arasındaki ilişkiyi gösterir. Bu fikirlere bakarak, Mimarlık: Biçim, Mekân ve Düzen, okuyucuyu yapılı çevreye eleştirel bakmaya teşvik eder ve mimariyi daha uyandıran bir anlayışı teşvik eder. Mimarlık kütüphanesinde mutlaka yeri olması gereken kitaplar arasındadır.

Kitabı gör.

5. Çizimlerle Bina Yapım Rehberi – Francis D.K. Ching

Bir yapının malzeme ve teknik uygulama temelleri üzerinde klasikleşen bu kitabın güncellenen son sürümünde, interaktif öğrenme için örnek bir 3 boyutlu dijital yapı modeli anlatım tekniği uygulanmaktadır. Otuz yılı aşkın bir süredir sürekli olarak güncel tutulan ve Francis D.K. Ching’in en çok satan baskıları arasında olan bu kitap, yapı uygulama tekniklerine ve ilkelerine olağanüstü bir giriş yapmıştır. Zengin ve kapsamlı yaklaşımı, yapı uygulama tekniğinin altında yatan tüm temel kavramları açıkça sunar.

Kitabı gör.

 6. Neoliberalizmin Mimarlığı- Douglas Spencer

Neoliberalizm Mimarisi, çağdaş mimarlıktaki neoliberal dönüşün tavizsiz bir eleştirisini sürdürüyor. Bu kitap, kendine özgü bir parametrik ve eleştiri sonrası mimarinin, aynı zamanda, ilerici olarak kendini tanıtırken kontrol ve uyum mekanizmalarına nasıl hizmet ettiğini ortaya koyuyor. Spencer’ın, Zaha Hadid, Patrik Schumacher, Rem Koolhaas, Greg Lynn ve Alejandro Zaera-Polo gibi figürlerin mimarisi ve yazılarına dair keskin bir analizi, onları neoliberal düşüncede öne sürdüğü gibi aynı özgürlük düşüncelerine haksız olduklarını gösteren anlatımıyla sıra dışı bir kitap olarak karşımıza çıkıyor.

Kitabı gör.

  7.  İç Mekân Tasarımının Temelleri – Simon Dodsworth, Stephen Anderson

İç Mekân Tasarımının Temelleri, iç tasarımın temel unsurlarını ve onları destekleyen fikirleri kapsamlı bir şekilde ele alan kitaplardan biridir. Kitap, yaratıcı sürecin bütününü, ilk fikirleri araştırmaktan, onları üç boyutlu biçimde gerçekleştirmeye kadar tüm süreci içinde barındırıyor. Kitap boyunca, iç tasarım sürecine katkı sağlamak için kurallar verilmiştir ve okuyucunun bireysel proje ihtiyaçlarına uygun metodolojileri uyarlamasına ve başlatmasına teşvik eder. Bu yaklaşım, tasarımcılara kendi yeteneklerine dair bir inanç ve her birinin getirdiği benzersiz zorluklarla farklı projeleri ele alma güveni vermeyi amaçlamaktadır. Kitap; öğrencileri ve uygulayıcıları, mekansal ilişkileri anlama ve sürdürülebilir materyallerin kullanımı gibi temel konular hakkında düşünmeye teşvik etmek için çeşitli diyagramlar ve konuşma noktaları içermektedir.

Kitabı gör.

 8. Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Mimarlık Fikri  -Philip Wilkinson

Giza Piramitlerinden Guggenheim’e kadar, bu canlı rehber, mimarideki kilit kavramları ve icatları açık ve net bir şekilde açıklar. Philip Wilkinson, tarih boyunca, en önemli mimari akımlar ve stiller konusundaki tanımlarının yanı sıra, en büyük mimarların en önemli ve temsili çalışmalarından örnekler sergilemektedir. Bu yüzden, bir yapının ne zaman sadece bir yapı veya sanat olduğunu merak ettiyseniz ve bunun yanında Gotik tonozlar, makaslar ve kemerler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, bu kitap tam size göre.

Kitabı gör.

9. Az Yeterlidir- Pier Vittorio Aureli

Dünyaca tanınan mimarlardan olan Frank Lloyd Wright’ın felsefesi olan  “Az daha çoktur (Less is more)” modernist özdeyişine atıfta bulunur. Ama gerçekte öyle midir? Sonsuza dek “daha azıyla daha fazlasını” yapmaya zorladığımız bir çağda, minimalizmin iddialarını romantikleştirebilir miyiz? Pier Vittorio Aureli için “tasarruf şıklığı (austerity chic)” nın geri dönüşü, anlamlı bir yaşam biçimi olması gereken şeyin bir sapmasıdır. Erken Hıristiyanlıktaki çileciliğin yükselişini ve onun orta çağ manastırlarıyla kurumsallaşmasını vurgulayan Aureli, münzevi hayatın temel biriminin (keşiş hücresi) özel mülkün temeli haline geldiğini inceler. Ve oradan, her şeyin yanlış gitmeye başladığını savunmaya başlar.

Kitabı gör.

10.  Mimarlık Üzerine On Kitap – Vitruvius

Mimarlığa ve ilgili sanatlara, klasik antik dönemlerden günümüze ulaşabilmiş tek tez olan De Architectura libri decem (Mimarlık Üzerine On Kitap), Batı dünyasında mimarlık tarihinin en önemli çalışması olmakla birlikte hümanist mimarisini şekillendirir ve mimarın Rönesans döneminden günümüze dek simgesidir. Vitruvius’un Mimarlık Üzerine On Kitap isimli çalışması; tarzını ifade eden çeviri, eleştirel yorum ve resimlerin yanı sıra, Ortada tanımlandığı gibi normatif özetleyiciden ziyade özgün ve yaratıcı bir düşünür olarak ortaya çıkan Vitruvius’un yeni bir görüntüsünü şekillendirmeyi amaçlamaktadır.

Acil Soru ve Bilgi Almak için Bizimle İletişime Geçin