3D Çizim Nedir?

3D Çizim Nedir?

3d nedir sorusunun cevabı, gerçek hayatta ve gördüklerimizde saklıdır. 3d çizim nedir diye merak edenler için tanımlayacak olursak; çizimdeki objenin/objelerin bir bakışta en, boy ve derinlik kriterlerinin kavranabildiği çizimlerdir diyebiliriz. Teknik olarak; X, Y ve Z koordinatlarına sahip her nesne 3 boyutlu olarak kabul edilir.

Canlı veya cansız herhangi bir nesnenin 3d modellemesi, belli başlı bilgisayar programları aracılığıyla yapılır. En yaygın kullanılan 3d çizim programları; Sketch Up, SolidWorks, Catia, AutoCad 3d modelleme programlarıdır. Autocad 3d modelleme, diğer programlara nazaran daha uğraştırıcı olsa da 3d çizim sektöründe yoğun kullanılan bir programdır.

3d Çizim Kullanım Alanları

3d çizimler sağlıktan, inşaata kadar birçok alanda etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Örneğin, organların 3 boyutlu görünümünde 3d çizim tekniği kullanılır. Ya da bir mimari projenin kabul aşamalarında 3d mimari çizimi mutlaka istenir. Bu şekilde projenin bittiği zaman nasıl görüneceği %100 e yakın oranda anlaşılabilir. 3d mimari çizimlerde olmazsa olmaz bir çizim tekniğidir. Perspektif kullanılarak hazırlanan mimari çizimlerde sonuç yeterince başarılı olmamaktadır. 3d mimari tasarımlarda 3d modelleme yani birebir ölçü şeklinde çalışılır. 3d çizim aynı şekilde 3d araba çizimlerinde de kullanılmaktadır. Üretilecek arabanın birebir ölçülerinde 3d çizimi hazırlanır. 3d çizim, kullanım alanları bakımından oldukça geniş bir alana sahiptir.

3d çizimlerle3d mimari çizimler de hazırlayabilirsiniz, gerçekçi karakterler de yaratabilirsiniz. 3d çizim tekniği günümüzde sinema sektöründe, aksiyon sahnelerinde ya da fantastik filmlerde sıklıkla kullanılmaktadır. 3d çizimlerle oluşturulan efektler sayesinde film sahneleri inanılmaz gerçekliğe ulaşabilmektedirler.

3d çizimlerin kullanıldığı sektörlerden bazıları bilgisayar oyunları, reklamlar, medikal sektör gibi geniş kullanıma sahip alanlardır. Bugün mimari tasarım 3d olmadan düşünülemez. Ya da bilgisayar oyunlarından 3d’yi çıkaralım. 15-20 yıl önceki yılan oyunu ya da Super Mario tarzında oyunlarla idare etmek zorunda kalırdık. Gerçekçilik ve görsellik terimleri, 3d çizimin kalitesiyle doğru orantılıdır.

3d grafiker olarak anılarak daraltılan ancak ayrı bir iş dalı olan 3d modelleme uzmanlığı; tıp, mühendislik, mimari gibi birçok farklı sektörde iş bulabilme şansına sahiptir. 3d, grafikerler için bilgisayar programları aracılığıyla tasarımlarını üç boyutlu görseller haline getirebilmesi ve işin bitmiş halini müşterilerine gösterebilmesi için iyi bir olanaktır. Örneğin bir ambalaj tasarımını yaparken Autocad 3d modelleme aracı gibi programlar kullanmasına gerek yoktur. Adobe Photoshop aracılığıyla da 3d çizimler gerçekleştirebilir ve işin bitmiş görünümünü ortaya koyabilir.

3d Karakalem Çizimleri

3d karakalem çizimleri sektörel bazlı olarak pek fazla tercih edilmemektedir. Bilgisayar programları aracılığıyla 3d çizimler daha detaylı ve daha gerçekçi sonuçlar ortaya konabilmesini sağlamaktadır. 3d karakalem çizimleri genelde projenin kaba taslağını oluşturmak amaçlı mimari çizimlerde kullanılabilir. 3 boyutlu resimler karakalem boyutundan çıkmış, onun yerine gerçekçilik hissini çok fazla yansıtan 3d modellemeler talep görmektedir.

3d Çizimler Kolay Mıdır?

3d çizimler kolay olmadığı gibi uzman olabilmek için de oldukça çaba sarf etmek gerekmektedir. Bunun için kullanılan çok fazla bilgisayar programı vardır. Her biri aynı amaca hizmet etse de kendi içinde farklı tekniklere dayanmaktadır. 3d çizim öğrenmek için kişinin becerisine göre en az 2-3 yıl bu alanda çalışmak gerekmektedir. 3d çizim öğrenmek adına ücretsiz programlar ve eğitici videolar internet dünyasında yer almaktadır. 3d çizim öğrenmek isteyen her birey bu imkanlardan faydalanabilmektedir.

Acil Soru ve Bilgi Almak için Bizimle İletişime Geçin